پروژه دیدگاه قرآن درباره شهادت و ایثارگری تحت pdf دارای 148 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دیدگاه قرآن درباره شهادت و ایثارگری تحت pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
فهرست
پیشگفتار 3
مقدمه 6
1-1 مقدمه 7
2-1 بیان مسئله : 8
3-1 اهداف تحقیق : 9
4-1 اهمیت تحقیق : 10
5-1 سئوالات با فرضیات تحقیق : 11
6-1 تعریف واژگان اساسی تحقیق : 12
ارزش و اهمیت ایثار 14
تاریخچه ی ایثار و شهادت 15
1-2 مقدمه 16
پیشینه تحقیق : 16
پیشینه نظری 17
1-3 مقدمه 19
1-4 مقدمه 23
زهد و ایثار 24
فرضیه 2 : رابطه بین جهاد و شهادت 24
جهاد و تعریف آن 26
جهاد از نظر قرآن 26
اقسام جهاد : 27
شرایط جهاد ابتدایی : 28
جهاد دفاعی : 28
مقدمه ای بر رسالت تکامل انسانی 29
اصل اول – ایمان به مبدا و معاد 29
اصل دوم – تزکیه نفس 30
اصل سوم – حرکت مستمر 30
مفهوم شهادت و شهید 34
فرضیه 3 : مفهوم شهادت و مقام شهید 34
شهید و شهادت 37
فرازی از سخنان و پیامهای حضرت امام خمینی (س) 38
اشاره : 38
شهادت 39
ارزش شهادت 39
شهادت 46
شهید 54
شاهد 56
اقسام شهادت 57
مقام و منزلت شهید 59
آیات و روایات در مقام شهید 61
روایات 63
جایگاه شهید و شهادت در نهج البلاغه و قرآن 66
سخنان و پیام های حضرت امام خمینی (س) 68
مقام شهدا 68
تعظیم از شهید در احادیث 86
قداست شهید 90
شهید در معانی مقدس 90
منشا قداست 91
شهادت قداست خود را از ناحیه چه امری دارد؟ 91
حق شهید 95
بدن شهید 97
منطق شهید 98
خطبه 1821 99
7- یاد یاران شهید 99
شوق شهادت در کلام علی (ع) 100
چرا شهادت؟ 102
مصادیق ایثار و شهادت در جامعه 104
ایثار در طبیعت 104
فرضیه 4 : ایثار و رابطه اخلاقی و اجتماعی و سیاسی آن در جامعه 104
آغاز نگرش شیعه به مسئله ایثار و شهادت 105
بررسی مختصر علمی ایثار و گذشت 106
آثار عبادی ایثارگری و شهادت طلبی در جامعه 107
1- اثر روحیه ایثار و شهادت در تقویت ایمان 107
2- تاثیر ایثارگری و شهادت طلبی بر عبودیت و سازندگی انسان 108
3- احیاء فرضیه امر به معروف و نهی از منکر 108
4- تقویت روح ایثار در جامعه 109
آثار اخلاقی فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه 110
1- ایثار محور مسائل اخلاقی 110
2- تقویت روحیه صبر و استقامت در مومنین 110
بررسی فلسفی فرهنگ ایثار در اجتماع کنونی و کاربرد آن 111
آثار سیاسی ایثار در جامعه 112
آثار اجتماعی ایثار در جامعه 113
راهکارها و نتایج کاربردی 114
تفاوت منطق مصلحین با شهیدان 116
فرضیه 5 : آثار فرهنگی ایثار و شهادت در جامعه 116
رابطه ی جهانی شدن و فرهنگ شهادت 125
مقدمه 1-5 : 126
2- 5 نتیجه گیری : 127
مشکلات تحقیق 3-5 : 129
پیشنهادهای تحقیق 4-5 : 130
الف- پیشنهادات به محققین 131
منـابـع و مـاخـذ 132
حدیث 134
فهرست اشعار 137
فهرست ادعیه ، مناجات ، زیارات 137
فهرست منابع 138
پیشگفتار
انسان تا وقتی که در خانه و کاشانه خود زندگی می کند، و در کوچه بازار برای تهیه امرار معاش زندگی با مردم سر و کار پیدا می کند، با افکار مختلفی روبرو می شود، که این افکار غالبا در محور مادیات دور می زند. گرچه جامعه ی اسلامی ما ایرانیان از یک رشد عقلی و انسانی و اسلامی خاصی برخوردار است که نظریش را در تمام ملتهای جهان کمتر می توان یافت . با وجود این چون بر اثر نیاز به کالاهای روزمره ی زندگی تا حدودی مادیات بر افکار مردم اثر گذاشته و هر کسی را به نحوی به خود مشغول ساخته، لذا هر کسی در شعاع محدوده ی زندگی خود فکر می کند و سخن می گوید. در مقابل این افکار مختلفی که در کوچه و بازار با آن برخورد می کنیم به قدمی فراتر می نهیم، و سری به جبهه های جنگ حق علیه باطل می زنیم و رزمندگان اسلام را که در مرزهای مملکت اسلامی مان ایران بر علیه لشکر کافر کمونیستی عراق جنگیدند ، آن ها را از نزدیک زیارت می کنیم و به روحیه و افکارشان برخورد می کنیم ، می بینیم در آن میدان نبرد، در آن صحرای پرآتش و خون، در زیر سلاح های درون مخرب دشمن ، روح وحدت و انسجام و صفا و صمیمیت در بین حکمفرما بود، و یار و یاور هم بودند برای اسلام و مملکتشان به امر رهبر عزیزمان امام خمینی مدظله ( که به حق فرمان رهبرمان، فرمان ولی عصر امام زمان ارواحنافداه است) عشق می ورزیدند و جان خویش را نثار می کردند و برای شهادت در راه خدا از یکدیگر سبقت می گرفتند. به راستی می توان گفت زندگی اگر هست همان است که آن ها داشتند و دارند. نه ما زیر وقتی که روح صفا و ایمان در جامعه ای زنده باشد و هر کس دیگری را از دیدگاه محبت و ایمان بنگرد و ذهن خود را از تمام مفاسد اخلاقی و عیوب نفسانی پاک گرداند، آن وقت است که هر چه را می بیند به آن عشق می ورزد و با هر که سخن می گوید از آن لذت می برد . رزمندگان ما که در جبهه های جنگ می جنگیدند ، چنین حالتی داشتند، آن ها همه نسبت به هم عشق می ورزیدند و همدیگر را دوست می داشتند. دلهایشان از تمام کینه ها و خود پسندیها پاک بود و دنیا در نظرشان کوچک و آخرت بزرگ... اما چرا اینگونه بودند؟
برای اینکه وقتی در میدان جنگ هدف فقط خدا باشد و نابودی حکومت طاغوت و استقرار حکومت قرآن، آن زمان است که میدان جنگ آنچنان روحانیت و معنویت خاصی پیدا می کند که نور را نسبت و عظمت خدا در آن جا مشاهده می شود آن وقت است که سرباز اسلام در جبهه های جنگ تصفیه می شود، خالص می شود، ساخته می شود، بنده خاص خدا می شود، دنیا در نظرش کوچک و آخرت بزرگ جلوه می کند. دلش از خانه و کاشانه اش کنده می شود، از زن و فرزندش فراموش می کند. او چیز دیگری را می بیند که همه چیز در مقابل او هیچ است ، و او خداست. او جلوه ی خدا را در جبهه های جنگ می بیند نه در خانه و کاشانه ی خویش لذا مجنون وارمی جنگد تاشربت شهادت را بنوشد و به لقای محبوبش واصل شود. به خاطر همین است که جبهه رفته ها دل از جبهه نمی کنند، وقتی که از جبهه برمیگردند و به شهر و دیارشان باز می آیند و چند روزی می مانند، خسته می شوند، کسل می شوند، دلشان می خواهد زود به جبهه برگردند. چرا چنین است؟ برای آنکه آن ها در جبهه عاشق خدا شده اند و جلوه ی خدا را در آن جا دیده اند. مانند پروانه ای می مانند که باید خود را به شمع بزند و بسوزاند و به حق واصل شود. سخن از عشق است و عاشقی پرواز به سوی ملکوت ، پرواز از این متن خاکی ، پرواز از این بند و قفس است و پاکی زندگی، پرداز از همه ی وابستگیهای مادی، زمینی ،پرواز به سوی تنها معشوق و تنها معبود، یگانه مقصد و مقصود، که اگر نبود اجل معین روح الهی انسان حتی چشم بر هم زدنی آرام نمی گرفت و پر می کشید و به سوی معشوقش پرواز می کرد.
چنین قفس زنرای من خوش الحان است .
روم به روضه ی رضوان که مرغ آن چمنیم.
و تحقیقی جامع با این موضوع به عمل نیامده است
بر آن شدیم که قدمی کوچک در این راه بزرگ بر داریم شاید که محققین آینده را یاری رساند. در این بین از سرکار خانم افخمی و اساتید گرامیمان که بسیار همراهیان نمودند تشکر می کنیم.
مقدمه
ایثار و شهادت در شمار عالی ترین مفاهیم الهی و حاصل متعالی ترین ارزش هایی هستند که یک انسان می تواندکسب کند. این مفاهیم اثر گذار و تعالی بخش می توانند فرهنگ یک جامعه را به غایت تحت تاثیر قرار دهندو والاترین برکات را به ان ببخشند. پیام و ارمان شهدا به دلیل عظمت مرتبه ای که شهدا بدان دست یافته اندعالی ترین پیام هایی است که به انسان می رسد و چون از نهاد پاک ترین و بلند مرتبه ترین انسان ها برخواسته اند پیامی از جنس پیام انبیاء الهی است. شهدا فرزانگان و برگزیدگان نسل خود بوده اند و اصلی ترین پیام انها برای نسل امروز پیمودن همان طریقی است که خود طی کرده اند که طریق الی الله است. معنای این مسیر تبلور همه ی ارمان ها و اندیشه هایی است که انسان خدا جو جستجو می کند و شهدا از این منظر رسولانی هستند که پیام خدایی شدن و خدایی زندگی کردن را ابلاغ می کنند.
1-1 مقدمه
این تحقیق توسط دانش آموزانی نوشته شده که در اول راه هیئت و پشتکار را سرلوحه کار خود قرار دادند. در این فصل شما را از هدف و اهمیت و ضرورت تحقیقمان آگاه خواهیم کرد و در آخر این، که ارکان اساسی تحقیقمان را توضیح خواهیم داد تا ابهامات برطرف شود و با دیدی بازتر تحقیق را دنبال کنیم.
درخت دانش زیر شما را در دنبال کردن این فصل کمک خواهد کرد.
2-1 بیان مسئله :
ما در این تحقیق تلاش کردیم تا به مفهوم ایثار و شهادت از دیدگاه قرآن و سیره نبوی پی ببریم و سپس تاثیر و مصادیق آن را در جامعه کنونی را مورد مطالعه قرار دادیم که در فصل های آتی به آن اشاره می شود.
3-1 اهداف تحقیق :
ما در این تحقیق در صددیم که به اهدافی نظیر
1) شناساندن دقیق ایثار و شهادت
2) تفکیک ایثار خوب از بد، فردی از اجتماعی
3) آگاهی جامعه و افراد از ایثارهای انجام شده در تاریخ
4) بررسی مقام شهید در دنیا و آخرت
5) فراگرفتن راه و روش و متون گردآوری در اطلاعات
6) میزان توجه مردم در جامعه فعلی به ایثار و شهادت
برسیم و به جوانان و کسانیکه این تحقیق را مورد مطالعه قرار می دهند از طریق آیات و روایات و نوشته ها ، انس گرفتن آن با شهدا و دنبال کردن راه آنها و آثار ایثار یادآور شویم.
4-1 اهمیت تحقیق :
با توجه به اینکه در جامعه ای زندگی می کنیم که دین اسلام رواج دارد، دینی که فطر و زهد و ایثار و شهادت است پس نباید ایثار و شهادت کم رنگ شده باشد. از این رو ما نیز به دلیل اثر اصلاحی که در جامعه ، خانواده ها، جوانان دارد مثلا اگر در خانواده ایثار وجود داشته باشد، که خانواده از هم نمی پاشد و همچنین چون مطلبی است که در آیات و روایات بر آن تاکید زیادی شده است ما را به قسمت آن تشویق می کنند پس باید آن را بشناسیم و بر مفاهیم آن تسلط پیدا کنیم و نیز ممکن است ایثار در جامعه کنونی کم رنگ شده باشد، باید از آن دفاع شود تا در نسل های بعدی نیز ادامه پیدا کند. مطلب شهادت در ذهن اکثریت مردم ما تمام شده محسوب می شود پس ما در این تحقیق نقش به سزای شهادت را بیان می کنیم.
5-1 سئوالات با فرضیات تحقیق :
فرضیه 1 : نگرش جامعه معلمین و دانش آموزان در رابطه با ایثار و شهادت
فرضیه 2 : رابطه جهاد و. شهادت
فرضیه 3 : مفهوم شهادت و مقام شهید
فرضیه 4 : ایثار و رابطه اخلاقی ، اجتماعی و سیاسی آن در جامعه
فرضیه 5 : آثار فرهنگی ایثار و شهادت در جامعه
6-1 تعریف واژگان اساسی تحقیق :
الف) معنای کلمه شهید
در کتب لغت برای کلمه شهید چه معنا ثبت شده است؛ مانند امین در ارائه شهادت، گواه، کشته در راه خدا و کسی که چیزی از او پوشیده نیست چنان که شهادت را به جز دادن به آنچه دیده شود و مجموع آنچه با حس درک کردنی است) دانسته اند چرا که کشته راه خدا را (شهید) می خوانند؟ در این باره وجوه مختلفی ذکر شده است؛ مانند :
- شهید ، شهادت حق را در راه خدا بر پا کرده، عملا به حق شهادت می دهد.
- فرشتگان او را می بینند، پس او شهید به معنای شهود است.
- خداوند و فرشتگانی، بهشت را برای شهید گواهی می دهند.
- زنده و نزد پروردگارش زنده است.
- ملکوت و ملک خداوند را مشاهده می کند.
- روز قیامت گواه بر امت های دیگر است.
- در مجموع البحرین آمده است: (( شهید از اسامی خداوند است ، یعنی آنکه چیزی از او پنهان و غایب نمی ماند.
در حقیقت شهید دانستن خدا بدان معناست که خداوند همه چیز را می بیند و شاهد هر چیزی است. از این رو، شهید در انسان، معنایی خاص دارد . واژه های شهید در شاهد، شهادت، شهود، در انسان بیانگر نوعی خاص از دیدن ، روئیت کردن، حضور یافتن و آگاهی یافتن است. در شهید همان شاهد است و شاهد مشاهده کننده چیزی است که در مورد اعتقاد علاقه قلبی اوست.
در دائره المعارف modem Islamic worlds واژه شهید این گونه معنا شده است:
شهید، در لغت به معنای گواه است ، معمول ترین معنای این لغت که بیش از پناه و شش بار به صورت مفرد جمع و قید در قرآن به کار رفته، در شاهد عینی یا شاهد در مفهوم است.
در اصطلاح ، این واژه برای افرادی اطلاق می شود که در راه خدمت به دین و دفاع از آن جان خود را فدا می کنند...
دین اسلام بر پایه (( شهادت دادن)) به حقانیت واپسین وحی خداوند از طریق واپسین پیامبرش محمد (ص) بنیاد شده است و تا جایی که پرشورترین یا معنادارترین شکل شهادت دادن، به نفس انسان، روح مرتبط می شود. بنابراین پایه اسلام، شهادت است. اما همان گونه که دیدیم ، عمل شهادت دادن در اسلام به روش های متعددی انجام می پذیرد . از بیان لا اله الا الله ، محمد رسول الله، نهایی ترین وجه شهادت ، یعنی فدا کردن زندگی خود برای استقرار آرمان های اسلامی یا دفاع از آن آرمان ها.
بنا بر آنچه گفته می شود ، می توان نتیجه گرفت معنای واژه شهید، از کشته شدن در راه خدا فراتر می رود هر کس که به مقام شهود حقیقت رسد و با عمل خود به یگانگی و حقانیت خداوند شهادت دهد، شهید است، اگر چه در جهاد کشته نشود و با برگ طبیعی از دنیا رود. از سوی دیگر تقدیم جان در راه حق بالاترین مرتبه شهادت دادن به ربوبیت خداوند و محبوبترین عمل نزد خداوند است.
ب- معنا و مفهوم ایثار
ایثار در لغت به معنی برگزیدن، غرض دیگران را بر غرض خویش مقدم داشتن ، برگزیدن منفعت غیر را بر مصلحت خود مقدم داشتن و این کمال درجه سخاوت است دیگری را در رساندن به منفعت و دفع مضرت بر خود مقدم داشتن و آن نهایت برداری است. ( دهخدا ، علی اکبر، لغتنامه، ذیل کلمه ایثار)
ارزش و اهمیت ایثار
در اسلام ایثار فی نفسه دارای ارزش نیست بلکه آنچه به آن ارزش می دهد جهت و هدف ایثار است که در کدام جهت برای چه هدفی می باشد در همه فرهنگ ها ایثار وجود دارد مهم ماهیت و محتوای عمل است نه صورت عمل.
امام خمینی (ره) می فرمایند :
شما جان خودتان را فدا می کنید و بسیار اشخاص مهم هستند که در راههای انحرافی باز هم این کار را می کنند.
صورت عمل یک صورت است که این معنی دو تا و محتوا دو تا می باشد میزان محتوای عمل است نه صورت عمل.......
منـابـع و مـاخـذ
فهرست آیات آیه
?سوره بقره ((2))
ان الله اشتری من المومنین انفسهم ... 154
کتب علیکم القتال و ... 215
و قاتلو هم حتی لا تکون فتنه و یکون الدین کلمه الله ... 190
?سوره محمد ((47))
والذین قتلو فی سبیل الله فکن 4
?سوره آل عمران ((3))
و لئن قتلهم فی سبیل الله ... 157
و لا تحسبن الذین قتلوا ... 169
فرحین بما ایتهم الله من فضله ... 170
?سوره نساء (4)
من یتعامل فی سبیل الله 74
?سوره انفال ((8))
قاتلوهم حتی لا تکون فتنه و یکون الذین 39
?سوره توبه ((9))
ان الله اشتری من المومنین انفسهم اموالهم 111
?سوره حشر ((59))
للفقرا المهاجرون الذین اخرجو من ... 9
حدیث صفحه
امام علی (ع)
مسائل الله منازل الشهداء... وسائل الشیعه، خطبه 231
ان الجهاد باب من ابواب الجنه
تجهزوا حکم الله ....
ان اکرم الموت اقتل و الذی نفس ... خطبه 123
فو الله لولا طمعی عند القائی عدوی ...
خطبه 182
و قاتلوهم حتی لا تکون فتنه و یکون الذین ...
فو الذی نفسی بیده لو کان الانبیاء... بحارالانوار جلد 100 حدیث 272
اولله لولا رجائی اشهاده عند القائی العدو ... خطبه 119
ان الله فرض البهار و عظمه و جعله وسائل شیعه جلد 11 کتاب الجهاد مع العدود باب 1 حدیث 5)
نخست آن که بر فعل حرام و خلاف و عفت
هر که از شما در بستر خود بغیر در جایی که به حق پروردگارش ...
امام حسین (ع)
من رای سلطانا جائر ...
ما من خطوه احب الی الله عزوجل نقل از مجله امید انقلاب شماره 23 شنبه 12 دی ماه 1360
امام صادق (ع)
ثلاثه شیفعون الی الله ... بحارالانوار جلد 100 صفحه 12 روایت 24
یستبشرون کله فی السیف و تحت ظل السیف ... وسائل الشیعه جلد 11 کتاب الجهاد ( مع العدود باب ) حدیث)
پیامبر اکرم (ص)
لا اشرف الموت قتل الشهاده بحار الانوار جلد 11 صفحه 8 روایت 4
الشهید سبع حضان من الله وسائل الشیعه جلد 11 صفحه 11 روایت 20
من ذاالذی کم شیاء الله ان یصعمهم؟ بحار الانوار جلد 6 باب نفخ الصور ص 322
امام باقر (ع)
مردی آمد خدمت رسول خدا عرض کرد ... بحار الانوار جلد 100 حدیث 29
امام رضا (ع)
اول من یدخل الجنه الشهید بحارالانوار جلد 100 حدیث 21 صفحه 11
ابوبصیر از امام صادق (ع)
قال ابو عبدالله علیه السلام : من قبل فی سبیل الله لم یعرفه ...
وسائل الشیعه جلد 11 کتاب الجهاد مع العدو باب 1 حدیث 19
ابی حصض کلبی از امام صادق (ع)
ان الله عزو جل بعث رسوله بالااسلام ... وسائل الشیعه جلد 11 کتاب باب 1 حدیث 14
فهرست اشعار
دیوان پروین اعتصامی چاپ هفتم صفحه 263
سلام بر رزمندگان اسلام از استاد شهریار
ای مرغ خونین از سید رضا زارع حسینی
گلهای خرمشهر از بانو سپیده کاشانی
شهید از ژولیده
فهرست ادعیه ، مناجات ، زیارات
السلام علیک یوم ولدت و یوم ثموت کامل الزیارات، صفحه 220
انتم خاصه الله اختصکم الله ... کامل الزیارات، صفحه 242
فهرست منابع
دانشگاه و فرهنگ ایثار و شهادت ( جلد اول و دوم) معاونت تحقیق و پژوهش کنگره سرداران شهید
جهاد و شهادت در اسلام نویسنده : علی عرب سرخی اردستانی
مقام شهید در پیشگاه پروردگار تالیف: سید مجتبی ذاکری
فرهنگ فارسی الفبایی- قیاسی (جلد اول) دکتر مهشید مشیری
حماسه و عرفان ایه الله جوادی آملی
شهادت دکتر علی شریعتی
حماسه حسینی ( جلد اول : سخنرانیها) استاد مرتضی مطهری
قیام و انقلاب مهدی از دیدگاه فلسفه تاریخ استاد مرتضی مطهری
فروغ شهادت آیه الله حاج شیخ علی سعادت پرور
- ۹۵/۰۶/۳۱